Iz predmestja, 1901

Črtica Križev pot je bila prvič objavljena leta 1901.

Sledijo odlomki iz črtice.

Misli kakor metulji

Živeli so v beraštvu mirno in tiho, ker jim je bilo beraštvo v krvi. Niso se prepirali ne z bogom in ne z ljudmi … Ali v Anki se je bilo nekaj zganilo, predramilo. Vzbudilo se je hrepenenje v nji, bogvedi po čem, po nečem svetlem, sončnem …

Kje so bile njene misli! Frfotale so kakor metulji opoldne, pijani, od sončnega veselja prijetno utrujeni.

Droben pisan ptič

Hodila je hitro, zmerom dalje; zmerom bolj tiho je bilo, zamolkli mestni šum je umiral v daljavi in že je pihala mehka, hladna sapa, že je šepetalo naokoli ter se stresalo; zeleno listje se je pogovarjalo, zazibalo se je časih, kadar je zafrfotal droben pisan ptič, vzdignil se ter odfrfotal.

Gozd

»To je gozd!« si je mislila Anka in v prsih se ji je nekaj širilo, širilo, da bi vzkliknila naglas. Sonce je stalo visoko in se je skoro že nagibalo, svetloba je lila skozi listje … da je bilo vse prepreženo s sencami, kakor s čudnimi preprogami in čipkami.

Nataša Oblak Japelj

Nataša Oblak Japelj