Italijanska fronta

V začetku aprila 1916 so Zupančiča in njegovo enoto premestili na Južno Tirolsko. V Branzollu, 11 km južno od Bolzana, so se 6 tednov vojaško urili, nato so imeli pohod proti jugu. Preberi več
Mimo Trenta so nadaljevali proti Asiaški planoti. Na celotni italijanski fronti je potekala široko zastavljena ofenziva (Straffexpedition). Ko so se bližali fronti, jih je nenehno obstreljevala italijanska artilerija.Vzpeli so se na goro Cengio, kjer so najprej opravljali delo pogrebcev, saj je vsepovsod ležalo polno trupel ubitih Italijanov. V naslednji dneh je imela v hudih bojih izgube tudi Zupančičeva enota. K sreči je prišla po treh tednih, odkar so bili v prvi bojni liniji, odredba za umik na izhodiščne položaje.
Junija 1916 so jih z vlakom prepeljali v Galicijo.

prva svetovna vojna, VOJAKI