skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Iredentist Enrico Rocca

Med goriškimi judovskimi intelektualci, ki so se uveljavili v širšem italijanskem prostoru, je posebno mesto zasedel Enrico Lino Jaakov Biniamin Rocca, rojen v Gorici leta 1895.

Preberi več

Bil je bratranec goriškega filozofa C. Michelstaedterja ter prepričan italijanski nacionalist in iredentist že pred vojno. Zaradi vojne rane je ostal invalid do konca življenja. Med prvimi na Goriškem se je po koncu prve svetovne vojne vključil med borbene fašije (it. Fasci di combattimento), pozneje se je distanciral od fašističnega gibanja in se preživljal kot časnikar in pisatelj. Kljub fašističnim rasnim zakonom iz leta 1938 je skoraj neovirano opravljal svoj poklic, predvsem je bil znan kot gledališki kritik. Leta 1943 se je priključil protifašističnemu gibanju in sodeloval pri političnih oddajah na radiu v Neaplju. Kmalu po prihodu v osvobojeni Rim je 20. julija 1944 naredil samomor. Zapustil je svoj dnevnik, v katerem je poudaril moralno in politično kritiko rasističnega preganjanja in italijanskega vstopa v vojno.36

 

 

 

 

 

 

36 Podbersič, 2017, 221; Cedarmas, 1999, 51.

 

Kazalo

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Renato Podbersič

Kontaktne osebe

Željko Oset

Ključne besede

Judje, Goriška, BIOGRAFIJE

Datum objave

04.06.2019 05:43

Zadnja sprememba

04.06.2019 05:43

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam