Zemljevid  
Spomladi 1956 je ob odkritju doprsnega kipa Mirana Jarca v novomeški knjižnici akademik Božidar Jakac izrekel globoko priznanje Jarčevi umetniški poti, sredi katere pa je žal tragično omahnil. Preberi več
Vojna! Iz nje je mladi pesniški up vzniknil in njej žrtvoval svoje sanje o svobodi. Leta 2002, ko je minilo že šestdeset let od pesnikove smrti, je na pokopališču v Starem Logu, vasici sredi kočevskih gozdov, Društvo za vzdrževanje partizanskih grobišč v Rogu postavilo spomenik Miranu Jarcu (po načrtu arhitekta Sama Černača), dve leti kasneje pa je bila na pobudo prof. Jožeta Škufce ter Marije in Jožeta Staniša iz Starega Loga v požgani vasi Pugled, na mestu, kjer naj bi padel Miran Jarc – Janez Suhi, postavljena lesena tabla z napisom o njegovi smrti. V Starem Logu je bila tudi spominska plošča Miranu Jarcu, ki jo je 13. 9. 1951 postavilo Društvo slovenskih pisateljev, a je bila zaradi nujno potrebne obnove odstranjena.
  Tudi Knjižnica Mirana Jarca se je leta 2002, ob obletnici Jarčeve tragične smrti,  na svojstven način poklonila spominu nanj - s pohodom na Pugled, kjer je pesnik padel. To je bilo »skrivnostno romanje«, ki ni nikogar pustilo ravnodušnega, dajalo je slutiti, čutiti, razumeti Jarčev verz Življenje je le – pesem iz srca … Prav te pesnikove besede pa so naslovile naše letošnje praznovanje njegovega rojstva pred sto desetimi leti. Z vizualno in vsebinsko navezavo prireditve in razstave na davno leto 1956, ko so ob odkritju Savinškovega kipa – otožno zamišljenega Mirana Jarca avlo knjižnice do zadnjega kotička napolnili obiskovalci, željni umetnosti, je Knjižnica Mirana Jarca ponovno potrdila svojo neločljivo zavezo z umetnikom, umetnostjo, knjigo, znanjem, lepoto in – uporabniki kulturnih dobrin.
 
 »Slava Tvojemu nesmrtnemu delu – in Tvojemu spominu, Miran!«
                                                                                           Božidar Jakac, 14. april 1956

Fotogalerija

Informacije

Kategorije

literatura

Kontaktne osebe

Darja Peperko Golob

Ključne besede

Jarc, Miran, obletnice, SPOMINSKE RAZSTAVE, ZAPUŠČINA

Datum objave

03.11.2010 12:20

Zadnja sprememba

09.11.2010 13:07

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam