Zemljevid  

Hranilnica in posojilnica za Kandijo

Hranilnica in posojilnica za Kandijo in okolico je začela delovati 1898. leta. Preberi več
Postala je članica »Zveze kranjskih posojilnic«. Takoj po ustanovitvi je imela velik uspeh, tako da so morali že naslednje leto nastaviti posebnega tajnika. Pisarna, v kateri so poslovali, je za poslovanje zadruge kmalu postala premajhna, zato so leta 1907 zgradili stavbo na današnji Trdinovi ulici.
Ustanovili so posebni sklad »Cesarja Franca Jožefa jubilejni zaklad« za dobrodelne namene. Hranilne knjižice so bile večinoma last delavcev in kmetov, za kar si je Hranilnica in posojilnica za Kandijo tudi prizadevala.
Ves čas je zadruga uspešno poslovala, le med svetovno krizo v tridesetih letih 20. stoletja je morala prositi za zaščito, da je nihče ne bi mogel tožiti ali rubiti. V tistem času si namreč ni mogla privoščiti izplačevanja velikih zneskov, ampak le manjše in obročno. Zadruga je delovala tudi med italijansko okupacijo do aprila 1943. Po prihodu nemške vojske pa je bilo njeno poslovanje onemogočeno.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam