skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Hidroelektrarna Vuzenica

Hidroelektrarna Vuzenica je bila prva hidroelektrarna na Dravi, ki so jo v celoti zgradili po drugi svetovni vojni. 22. oktobra 1947 je Ministrstvo za gradnje Ljudske republike Slovenije izdalo sklep o gradnji nove hidroelektrarne na Dravi. Že dva dni kasneje so prišli delavci z gradbišča Mariborski otok v Vuzenico in začeli s pripravljalnimi deli. V letu 1948 so zgradili delavsko naselje, uredili gradbišče in pripravili prvo gradbeno jamo. Kljub velikim potrebam po električni energiji se je čas izgradnje hidroelektrarne zelo podaljšal.

Preberi več

Primanjkovalo je delovne sile, gradbene mehanizacije in denarja. Vsa gradbena dela, tudi na železnici in cesti, so dokončali v letih od 1954 do 1956.[1] Hidroelektrarna je začela obratovati konec leta 1953. Kaplanovi turbini je dobavil Litostroj iz Ljubljane, za njuno izdelavo je sklenil kooperacijsko pogodbo z družbo Voith, ki je že sodelovala pri nabavi turbine za hidroelektrarno Mariborski otok. Leta 1956 je Litostroj dobavil še tretjo turbino, izdelano po lastni dokumentaciji in z lastnimi izkušnjami.

 


[1] Delavski svet gradbenega industrijskega podjetja Gradis v Ljubljani je leta 1954 sklenil, da se gradbišče hidrocentrale Vuzenica osamosvoji in postane samostojno podjetje. Okrajni ljudski odbor Slovenj Gradec je dovolil konstituiranje podjetja. Ustanovljeno je bilo podjetje za inženirskotehnične gradnje »Tehnogradnje« Vuzenica. Predmet poslovanja je bilo projektiranje hidrocentral in ostalih inženirskotehničnih stavb. Leta 1962 se je sedež podjetja preselil v Maribor. Podjetje je razširilo svojo dejavnost na izdelovanje investicijske tehnične dokumentacije za vse vrste gradenj ter na izdelovanje montažnih elementov in izvrševanje gradbenih obrtniških ter instalacijskih del. Zaradi večletnih gospodarskih težav, ki so bile posledica preozke specializacije podjetja, je Skupščina občine Maribor leta 1973 odločila, da podjetje preneha z rednim poslovanjem. Uveden je bil postopek redne likvidacije podjetja. Po sklepu Okrožnega gospodarskega sodišča Maribor je bil leta 1977 postopek redne likvidacije zaključen. Likvidacijsko dokumentacijo sta prevzela Skupščina občine Maribor in Pokrajinski arhiv Maribor.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Sabina Lešnik

Ključne besede

HIDROELEKTRARNE, REKA DRAVA, Vuzenica, Hidroelektrarna Vuzenica

Datum objave

31.01.2019 13:25

Zadnja sprememba

30.01.2019 09:58

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam