Hidroelektrarna Vuhred

Priprave za gradnjo naslednje nizvodne hidroelektrarne, hidroelektrarne Vuhred, so se začele leta 1952. Prestavili so tudi železniško progo na desnem bregu za približno 30 m v dolžini 1 km. Vse naprave na gradbišču so bile izdelane v delavnicah v Vuzenici ali pa kar na samem gradbišču. Leta 1955 so pričeli z montažo prvega agregata, ki je začel delovati 6. februarja 1956. Drugi agregat je deloval od novembra istega leta, tretji pa od 9. aprila 1958. V elektrarno vgrajene Kaplanove turbine je izdelal Litostroj iz Ljubljane. Hidroelektrarna Vuhred je bila zgrajena z lastnim znanjem in izkušnjami ter z lastno opremo, neodvisno od dobaviteljev iz tujine.

Sabina Lešnik

HIDROELEKTRARNE, REKA DRAVA, Vuhred, Hidroelektrarna Vuhred