skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Grenka roža, Julija Bračič

V Grenki roži je v središču trdna hmeljarska kmetija v Savinjski dolini kakor tudi zakonske težave obiralke hmelja, ki se poroči z gospodarjevim sinom, a še naprej pomaga svoji revni družini.

Preberi več
Pisateljica je v svojih delih upodabljala trpke plati realnega življenja. Krajše pripovedi je objavljala v Koledarju Mohorjeve družbe in v Celjskem zborniku. Dela: Razdrti mostovi (1943), Grenka roža (1944), Zaprta vrata (1945), Graščinski stradarji (1950), Božji ljudje (neobjavljeno).
Julija Bračič se je rodila 24. januarja 1913 v Zgornjih Poljčanah. Zaradi slabega gmotnega položaja se je morala po nižji gimnaziji odpovedati nadaljnjemu šolanju. Službovala je kot uradnica in kasneje vodila cvetličarno v Celju. Med 2. svetovno vojno je bila zaprta in izgnana na Hrvaško, kjer je sodelovala z NOB. Po vojni se je invalidsko upokojila. Od leta 1953 in do smrti, 20. junija 1994, je živela pri Svetem Vidu v Malinski na otoku Krku. 
Julija Bračič je pisala krajšo prozo in povesti. Opisovala je predvsem kmečko življenje na Štajerskem. Njene junakinje so ženske iz revnih okolij, ki iščejo srečo, a je ne najdejo ali pa je ta le kratkotrajna. Za svojo povest Razdrti mostovi, ki je izšla leta 1943, je prejela Finžgarjevo nagrado. 
V Grenki roži je v središču trdna hmeljarska kmetija v Savinjski dolini kakor tudi zakonske težave obiralke hmelja, ki se poroči z gospodarjevim sinom, a še naprej pomaga svoji revni družini. Da bi zaslužila nekaj denarja, je Cirila, glavna junakinja romana, kot mnogo drugih obiralcev, ki so se v času obiranja hmelja pripeljali iz različnih koncev Slovenije, v Savinjsko dolino prišla iz Brežnice, majhnega kraja v bližini Poljčan. Potem ko so hmelj obrali, je ostala na kmetiji še nekaj časa in pomagala pri drugih kmečkih opravilih. Zaljubila se je v vrtnarja Vida, gospodarjevega sina, in se z njim poročila, čeprav jo je mati svarila pred moškimi in zakonom, ki je njej prinesel toliko gorja. Začetna strast med Cirilo in Vidom se je sčasoma polegla in par se je odtujil, k čemur je pripomogla še smrt njunega sina. Kljub temu sta vztrajala in ljubezen se je znova vrnila.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

literatura

Avtor besedila

Natalija Stegne

Kontaktne osebe

Natalija Stegne

Ključne besede

20. stoletje, SLOVENSKA KNJIŽEVNOST, SLOVENSKE NOVELE

Datum objave

07.10.2013 00:00

Zadnja sprememba

17.01.2019 12:04

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam