Vojne razglednice novomeškega zdravnika Viktorja Gregorića

V zadnjem času, ko obeležujemo častitljive obletnice različnih dogodkov v povezavi s prvo svetovno vojno, smo naleteli tudi na ime novomeškega zdravnika Viktorja Gregorića, ki je v tistem obdobju deloval v zaledju soške fronte v Ilirski Bistrici kot sanitetni oficir, v lokalno zgodovino rodnega Novega mesta in okolice pa se je zapisal zlasti kot lastnik in promotor zdravilišča Šmarješke Toplice.

Preberi več

V novomeški knjižnici hranimo kar nekaj gradiva na temo prve svetovne vojne. Poleg aktualnih knjižnih izdaj s tovrstno tematiko in periodike iz tistega obdobja hranimo v Posebnih zbirkah Boga Komelja tudi del literarnih zapuščin dveh neposrednih udeležencih vojne, pesnika in slikarja Jožeta Cvelbarja ter dramatika in gledališčnika Pavla Golie. V njunih zapuščinah se med drugim nahaja nekaj dokumentov, fotografij in korespondence iz vojnega časa.

V slikovni zbirki pa hranimo še nekaj fotografij in vojnih razglednic, ki so bile izdane z namenom utrjevanja domoljubnih čustev ter podpiranja vojakov na frontah in njihovih družin. Te so se tisti čas množično pošiljale po Evropi, saj so z njihovo pomočjo vojaki vzdrževali stike s svojci. Med temi je najpomembnejša in najbolj popolna zbirka slovenskih vojnih razglednic »Vojska v slikah«, ki so jo soustvarjali priznani slovenski umetniki. Večina tujih, predvsem avstrijskih, propagandnih vojnih razglednic pa se nahaja v albumu »Svetovna vojna«, katerega lastnik je bil omenjeni Viktor Gregorić.

Viri in literatura:

Družina Gregorić iz Novega mesta, 2003