skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Vzporedno z zrelim barokom so se po angleškem vzoru v sredini 18. stoletja v oblikovanju vrtov in parkov začele pojavljati prvine, ki so pomenile novo občutljivost in odmik od stroge baročne geometrije. Prebujanje narodne zavesti, oživljanje preteklosti, bajeslovja, ljudskega izročila, je v novem krajinskem vrtu našlo dobrega sogovornika za poistovetenje in izražanje naprednih narodnih teženj. Preberi več
Slovenijo so kot del Avstro-ogrske monarhije preplavljali isti kulturni tokovi. Kot odmev na angleški krajinski slog so v obdobju romantike in historicizma 19. stoletja številne vrtove na novo zasnovali.
Na Valvazorjevi grafični upodobitvi iz 17. stoletja na vzhodni strani gradu vidimo del ograjenega, formalno zasnovanega vrta. Iz opisa sledi, da so bila na vzpetini, kjer je danes park, takrat dobra polja. Grof  Johann Douglas Thurn je po letu 1863 sočasno s celostno prenovo dvorca zasnoval tudi grajski park v krajinskem slogu. Takrat so zasadila večino dreves, zlasti smreke, lipe in bukve. Njegov sin Johann Douglas ml., ki je bil član berlinskega dendrološkega društva, je nasadu dodal tudi nekaj bolj eksotičnih vrst drevja.
Od nasaditve do konca druge svetovne vojne je bil park zaseben ter ograjen z visokim žičnim plotom, med okupacijo celo miniran.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kontaktne osebe

Simona Vončina

Ključne besede

DVORCI, GRADOVI, PARKI

Datum objave

30.12.2012 21:39

Zadnja sprememba

31.12.2012 00:46

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam