Gradnja ozkotirne železnice

Prvotna proga je potekala od Poljčan do Slovenskih Konjic. Gradbena dela je izvajalo podjetje ing. Ludvika F. Miglitscha in pogleški graščak Franc Posek. Oba sta bila loška rojaka. Za gradnjo proge so pripravili dva projekta, ki se med seboj nista veliko razlikovala. Gradnja proge se je začela takoj po vseh urejenih formalnostih. Celotno traso je investirala takratna dežela Štajerska. V ta namen je sprejela celo poseben zakon. Na njegovi podlagi so v Gradcu ustanovili celo poseben urad. Skupni stroški so znašali takratnih 350.000 goldinarjev. Na žalost se ne ve, kakšna cena bi bila v današnjih evrih. Pri gradnji so izrazito varčevali. Železnica si je namreč delila traso s cesto pod viaduktom Zbelovo. Pred prevozom tega dela trase ceste je vlakovno osebje moralo ustaviti vlak in zavarovati njegovo vožnjo ali ustaviti morebitni cestni promet.