Gradnja hidroelektrarn na Dravi 1913-1969

Ugodne geološke, hidrološke in topografske razmere uvrščajo reko Dravo med najkakovostnejše vodne vire za pridobivanje električne energije. Ideje za energetsko izkoriščanje reke v Sloveniji segajo v začetek 20. stoletja, vendar niso bile realizirane. Nosilec razvoja elektrifkacije na Štajerskem je bila leta 1902 ustanovljena Štajerska elektriška družba s sedežem v Gradcu (Steiermärkische Elektrizitäts-Gesellschaft Graz – StEG).

Preberi več

Družba je imela leta 1910 majhne elektrarne na reki Muri (Lebring, Peggau), ki pa niso več zadovoljevale naraščajočih potreb po električni energiji. V StEG so začeli iskati lokacijo za gradnjo prve hidroelektrarne na reki Dravi na Štajerskem, ki bi z električno energijo oskrbovala Gradec (Graz) s širšo okolico in kasneje tudi Maribor.

Sabina Lešnik

HIDROELEKTRARNE, REKA DRAVA