Zemljevid  

Gradbeni razvoj Borla

Na osnovi zgodovinskih, slikovnih in materialnih virov ter dosedanjih analiz gradbenega razvoja, ki sta jih prispevala predvsem Ivan Stopar ter Jože Curk, lahko posamezne gradbene faze v grobem vežemo na obdobja, ko je grad bil v posesti posameznih pomembnejših rodbin.

Preberi več
V času Ptujskih gospodov (1255-1438) je nastalo osrednje grajsko jedro z bergfridom, palacijem, cisterno in verjetno hišo na zahodnem platoju, grad pa se je nato postopno širil proti severu in vzhodu. V času Székelyev (1488-1620) so potekala po vojnah z Madžari nujna poznogotska in renesančna obnovitvena dela, v času rodbine Sauer (1639-1801) pa si je grad nadel sedanjo baročno podobo. Wurmbrandi (1801-1922) so izvršili manjše adaptacije, marsikaj pa so tudi porušili; z njimi se je tudi zaključilo obdobje, ko je bil grad sedež mogočne in bogate gospoščine. S postopno odprodajo zemljišč in poznejšo nacionalizacijo je grad izgubil svoje naravno gospodarsko zaledje, ki je omogočalo njegovo vzdrževanje, po opustitvi hotelsko-letoviške dejavnosti pa se je pričel, kljub intenzivnim obnovitvenim delom, ki so potekala v 80. letih prejšnjega stoletja, njegov neusmiljen propad.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam