Zemljevid

Gradbena in zemeljska dela v Mariboru zaradi dviga gladine Drave ob izgradnji hidroelektrarne Zlatoličje

Z izgradnjo jezu v Melju je v Mariboru nastal akumulacijski bazen, ki sega od jezu do elektrarne Mariborski otok. Zaradi zajezitve Drave in predvidenega dviga gladine reke so v Mariboru opravili obsežna zemeljska in gradbena dela. Utrdili so oba bregova reke v dolžini 5 km od Mariborskega otoka do meljskega jezu, zgradili kolektor mestne kanalizacije na levem bregu in napravo za prečrpavanje odpadnih voda čez jez v kanal na desnem bregu, kanal za Počehovski potok, uredili drenažo terena v Melju, opravili dela na spomeniško zaščitenih zgradbah na Lentu (Pristanu) in porušili hiše ob obrežju reke na Lentu (Pristanu). Za stanovalce v Mariboru in na območju gradnje kanala je bilo zgrajenih 190 nadomestnih stanovanj.

Sabina Lešnik

REKA DRAVA, REGULACIJA