skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Grad Murska Sobota

Soboški grad se nahaja sredi t. i. Mestnega parka, obsežnega parka angleškega tipa. Graščina se prvič omenja leta 1478 kot castello Mwrayzombath, vendar prvotna zasnova najverjetneje izvira iz 16. stoletja, ko so bili lastniki gradu grofje Széchy. Za njimi so ga prevzeli Szápáryji, ki so ga skupaj s posestvi in trgom Martjanci odkupili leta 1687. Preberi več
Szápáryji so se lotili tudi temeljite predelave grajske zgradbe in grad polepšali s čudovitim portalom, plastikami in balkonom. Na južni fasadi so obenem obzidali dvoriščne trakte z arkadami, na novo razčlenili fasado in oba portala. Grad je ostal v njihovi lasti vse do leta 1934, ko je stavbo odkupila Občina Murska Sobota.

Grajsko dvorišče pravokotne oblike obdajajo enako visoki trinadstropni stanovanjski trakti, ki imajo na vogalih poudarjene, a po višini enako visoke štirioglate stolpe. K tej zasnovi se na zahodni strani prislanja še mlajša, baročna kapelica, ki nekoliko zmehča strogi grajski tloris. Pozornost pritegne predvsem njena bogata arhitekturna členitev, saj je sicer brez slehernega slikanega okrasja in nekdanjega inventarja. Sicer pa je soboški grad značilna renesančna stavba, ki jo na vzhodnem ali mestnem pročelju krasijo baročnimi dodatki, kar strokovnjaki pripisujejo madžarskemu kulturnemu vplivu.

V prenovljeni stavbi gradu je soboški Pokrajinski muzej, Mladinski in kulturni klub, gostišče Grajski hram in dvorana, namenjena kulturnim prireditvam. Pokrajinski muzej je nedvomno vreden ogleda, saj skuša ujeti Prekmurje v razponu od prazgodovine do našega časa. Poleg arheologije je posebej bogato zastopana etnologija, ki obiskovalca seznani tudi z nekdanjo življenjsko pestrostjo v tem prostoru.

Literatura
Stopar, Ivan. Gradovi na Slovenskem. Ljubljana: Cankarjeva založba, 1987, str. 38-42.
Sedar, Klaudija. Grad v Murski Soboti. Prekmurje: za radovedneže (ur. Oto Luthar). Ljubljana: Založba ZRC, ZRC SAZU, 2010, str. 123-124.
Stopar, Ivan. Najlepši slovenski dvorci. Ljubljana: Cankarjeva založba, 2011, str. 160-163.
Mataj, Janez in Štraus, Saša. Murska Sobota nekoč in danes (2. razširjena izdaja). Murska Sobota: Franc-Franc, 2013.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam