Zemljevid

Spomenik v prvi svetovni vojni padlim vojakom iz župnije Središče ob Dravi stoji v središču vasi Grabe, v križišču cest in severovzhodno od cerkve.

Preberi več
Na kamnitem podstavku so vzidane štiri spominske plošče iz črnega marmorja, nad podstavkom pa se dviga približno dva metra visok steber s vklesanim križem na vrhu. Napis na spominski plošči se glasi: "Spomenik žrtvam svetovne vojne središke župnije 1914-1918"; na ostalih treh ploščah je navedenih 58  žrtev po krajih: Središče, Šalovci, Godeninci, Obrež, Grabe.
Spomenik  so  slovesno odkrili 29. oktobra 1933, čeprav  se je ideja za postavitev spomenika pojavila že takoj po koncu vojne. Slovesnosti se je udeležil tudi ban Dravske banovine Drago Marušič, blagoslov in govor ob spomeniku pa je imel univerzitetni profesor dr. Fabijan.

SPOMENIKI, Središče ob Dravi, SVETOVNA VOJNA 1914-1918