Zemljevid  

Goričarjeva - Pirkovičeva hiša

Hiša iz 17. stolerja, ki je bila najprej v lasti Sivcev, kasneje Pirkovičev in na koncu Goričarjev. V hiši je bil prvi poštni urad v Mozirju. Preberi več
Velika nadstropna hiša, katere zunanjost je rezultat adaptacije v 19. stoletju, notranjost pa nakazuje na nastanek v 17.stoletju.

V hiši je bila ena najstarejših gostiln v Mozirju, ki se omenja že leta 1571. Prvotni lastniki so se pisali Sivec. Še leta 1786 se v davčnem registru omenjajo kot lastniki Sivci. Dobrih 200 let je bila gostilna v njihovi lasti.

Po letu 1861 je lastnik gostilne postal Anton Goričar, ki je kupil hišo od Ane Pirkovič in nadaljeval z gostilniško dejavnostjo. Bil je pobudnik tujskega turizma v Mozirju in leta je 1910 zgradil tudi prvo teniško igrišče pri Kopelcah, katerega je njegov sin Matija Goričar temeljito prenovil in povečal leta 1932.

Z dekretom 26. julija 1865 je bilo mesto poštnega odpravnika oddano Antonu Goričarju. To je torej datum, ko Mozirje dobi prvi poštni urad, Anton Goričar pa prvi poštni uradnik v Mozirju. Zato je gostilno preimenoval v gostilno Pri pošti.

Leta 1898 je bil starosta tukajšnjih tržanov Anton Goričar po prizadevanju okrajnega glavarja grofa Attemsa predlagan cesarju za odlikovanje. Prejel je zlati križec.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam