Zemljevid  

Goezerjev mlin v Motvarjevcih

V Motvarjevcih so v tridesetih  letih 20. stoletja obratovali trije mlini: Voglerjev parni mlin (kasneje po zetu Mrazov) in vodna mlina, katerih lastnika sta bila Koloman Nemeš in  Janko Viktor (madž. Janko Győző). Ohranjen je le zadnji, t. i.  Goezerjev mlin.

Preberi več

Mlin ob Kobiljskem potoku, nedaleč od cestnega križišča Motvarjevci - Čikečka vas, je leta 1893 sezidal Janko Viktor. Prvotni mlin je bil lesen, vendar že s kovinskimi stroji, ki so bili izdelani v tovarni Ganz v Budimpešti leta 1907. Z zidanim, nekoliko večjim mlinom, so ga nadomestili leta 1928. Po izročilu je mlin od spomladi do decembra tega leta, ko so v novem mlinu mleli že na vse tri stroje, zidalo od 30 do 40 delavcev.  Ob mlinu je bila tudi oljarna, ki so jo v šestdesetih letih podrli. Upravljanje mlina je pozneje od očeta prevzel sin, ki je vodni pogon nadomestil s strojem na lesni plin z diesel motorjem. Okrog leta 1983 je mlin ustavil svoja kolesa, saj so se popravila kar množila, stroški vzdrževanja pa naraščali. V letu 1998 je bil mlin prodan, vpisan pa je v Register nepremične kulturne dediščine.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Klaudija Sedar

Kontaktne osebe

Klaudija Sedar

Ključne besede

mlin, MLINARSTVO, potok

Datum objave

06.06.2019 18:59

Zadnja sprememba

06.06.2019 13:11

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam