Arhitekt Edvard Ravnikar je slovenski umetnik – arhitekt, ki je s svojim delom odločno zaznamoval povojno slovensko arhitekturo, bodisi kot samostojni ustvarjalec, bodisi kot pedagog, ki je v sedemintridesetih letih vzgojil celo vrsto vodilnih arhitektov. Rojen je bil v Novem mestu, vendar je vse svoje življenje preživel v Ljubljani. Študiral je pri mojstru Plečniku, ki je kmalu spoznal njegove kvalitete in mu zaupal risanje in nadzor ob zidavi Narodne in univerzitetne knjižnice. V enem prvih samostojnih del, Moderni galeriji v Ljubljani se je mladi arhitekt že otresel učiteljevega vpliva in dodal tudi nekaj elementov iz Courbisiejevega ateljeja, v katerem je krajši čas delal.

Anka Vojaković Zupan, Katarina Peric

Globus, Kranj, ARHITEKTURA, ARHITEKTI