Glasbeno življenje v Kranju

Peter Lipar je bil dolga desetletja osrednja osebnost glasbenega življenja v Kranju, kjer je preživel vse svoje poklicno življenje. S svojim delom kot skladatelj, dirigent, zborovodja, glasbeni pedagog, ravnatelj in organizator je pustil neizbrisljivo glasbeno sled v domačem okolju in v vsem slovenskem prostoru. S predanostjo glasbi je bil vzor številnim mlajšim generacijam glasbenikov in pevcev. Preberi več
Največje uspehe je dosegel z Mešanim pevskim zborom France Prešeren. H kakovosti in množičnosti zborovskega petja je Lipar veliko prispeval s svojim širokim glasbenim znanjem, z raznolikim repertoarjem, s skrbjo za vrhunsko izvedbo, z natančnim in s predanim delom s pevci, predvsem pa s človeškimi kvalitetami, ki so bile njegovim glasbenim sopotnikom v spodbudo.
Liparjeva skrb je veljala tudi glasbeni ponudbi v mestu, nastopom in povezovanju različnih glasbenih poustvarjalcev. Bil je ustanovitelj in vodja Koncertne poslovalnice v Kranju, ki je organizirala koncerte in glasbene prireditve. Hkrati si je prizadeval, da bi mesto dobilo primerno koncertno dvorano.
Peter Lipar je ves čas tudi aktivno sodeloval v umetniških in kulturnih organizacijah ter strokovnih združenjih glasbenikov in glasbenih pedagogov doma in v tujini. Za svoje predano poklicno, strokovno in organizacijsko delo v glasbi je prejel številne nagrade. Prejel je Prešernovo nagrado mesta Kranja (1957) in Gorenjske (1972), državno odlikovanje red zaslug za narod s srebrnimi žarki (1978) in številna priznanja ter nagrade strokovnih združenj.

Mag. Monika Rogelj: Glasbenik Peter Lipar (1912–1980) in njegove sledi v Kranju. Gorenjski muzej, Kranj 2013 (razstava in zloženka).

GLASBA, Glasbena šola Kranj, GLASBENE ŠOLE, KONCERTI, Kranj, Lipar, Peter