Gib in glasba: telovadni nastopi z glasbeno spremljavo od 19. stoletja do danes

Razstava Gib in glasba je pregled telovadnih nastopov z glasbeno spremljavo  od Sokolov do danes.

Preberi več

V drugi polovici 19. in v začetku 20. stoletja so na Slovenskem, v skladu z evropskimi vzori, ustanovili telovadne in športne klube, ki so bili prvi nosilci organizirane in strokovno vodene športne vadbe: obsežno liberalno Sokolsko gibanje, ki je nastalo po zgledu češkega sistema telovadbe in katoliško usmerjeno gibanje z imenom Orel. Telovadci obeh gibanj so se pri nas ukvarjali s telovadno dejavnostjo, pri kateri je bila večkrat prisotna tudi glasbena spremljava. V obdobju fašističnega režima je bilo delovanje prepovedano. V povojnem času pa so se pojavili množiči telovadni nastopi, kjer se je umetnost giba srečala z umetnostjo glasbe, saj so za glasbeno spremljavo prispevali skladatelji Ubald Vrabec, Karel Bostjančič, Fran Venturini, Ivan Grbec idr. Danes je športno gibanje zelo razširjeno predvsem v ekipnih športih, ne manjka pa športnih panog, ki združujejo prvine gimnastike, plesa in akrobatike ob glasbeni spemljavi, kot so ritmika, mažoretke, cheerleaders, umetnostno kotalkanje.

Gabriela Caharija

Gabriela Caharija