Geološka zbirka v Knjižnici Zalog

Knjižnica Zalog, enota Mestne knjižnice Ljubljana, v sklopu svoje domoznanske zbirke predstavlja Geološko zbirko mineralov, fosilov in kamnin.

Preberi več

Skrivnostni svet fosilov, mineralov in kamnin, spremljevalcev iz daljne preteklosti, je svet, ki ga lahko pobliže spoznate v Knjižnici Zalog. Tu je namreč na ogled zbirka, ki sta jo v sodelovanju s knjižničarjem Matjažem Rolihom strokovno pripravila, uredila in prispevala vrsto eksponatov zakonca dr. Bogdan Jurkovšek in dr. Tea Kolar Jurkovšek, strokovnjaka s tega področja. Dr. Bogdan Jurkovšek je zbirko predstavil v priloženem video posnetku.

Zbirka je razdeljena na več delov. Najobsežnejši in najpopolnejši je paleontološki del s fosili s pretežno slovenskega ozemlja. Fosili so urejeni po paleontološkem oziroma biološkem sistemu, od nižje razvitih organizmov do sesalcev. Znotraj posameznih večjih skupin pa so razporejeni kronološko, od najstarejših do najmlajših.

V zbirki so zastopane naslednje živalske in rastlinske skupine:

• alge (modrozelene, zelene, rdeče),
  • brstnice (praprotnice, preslice),
  • semenovke (golo- in kritosemenke),
  • praživali (luknjičarke),
  • nečlenarji (ožigalkarji, trdoživnjaki, korale),
  • mehkužci (polži, školjke, amoniti),
  • mnogočlenarji (sledovi lazenja kolobarnikov),
  • maločlenarji (ramenonožci, iglokožci, morske lilije),
  • vretenčarji (ribe, jamski medved).

Na ogled so tudi kamnine in minerali, kot so na primer kremenovi kristali iz Češnjice in nekaj najbolj znanih rudnin iz Slovenije: galenit, vulfenit in barit. Od kamnin so zastopane magmatske, metamorfne in sedimentne kamnine.

Marjetica Škrlec

GEOLOŠKA DEDIŠČINA, GEOLOGIJA, FOSILI, MINERALI, KAMNINE