skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Gasilsko društvo Celje mesto v obdobju 1945-1958

Na novo organizirano gasilsko službo je četa začela opravljati že 7. maja 1945. Prvo hudo preizkušnjo je doživela že v noči iz 9. na 10. maj, ko so gorela z orožjem in razstrelivom naložena motorna vozila na Ljubljanski cesti med Glazijo in Trgom svobode (današnji Trg celjskih knezov). Kljub močnim in številnim eksplozijam na srečo ni bilo poškodovanih. Iste noči je gorela tudi bivša Rudarska šola na Mariborski cesti 1. Gasilcem je uspelo požar pogasiti šele v zgodnjih jutranjih urah.

Preberi več
Na prvem občnem zboru po ustanovitvi, ki je potekal 28. januarja 1946, so bili izvoljeni za poveljnika Filip Čulk, za podpoveljnika Tone Špes, za tajnika Pavle Bogovič, za blagajnika Leopold Veber in za orodjarja Pavel Javornik.
Leta 1948 je bil sprejet nov zakon o gasilstvu. Nalagal je novo organiziranje gasilske organizacije, ki je imelo za posledico znatne spremembe v vodstvih društev. Četa se je preimenovala v Prostovoljno gasilsko društvo Celje mesto, društvu pa je bila priključena tudi gasilska četa Zagrad-Pečovnik. Na ustanovni skupščini Prostovoljnega gasilskega društva Celje mesto, ki je potekala 29. julija 1948, je bil izvoljen naslednji upravni odbor: predsednik Jože Kunej, krajevni poveljnik Filip Čulk, namestnik Ciril Pušnik, četni poveljnik Tone Špes, za Pečovnik Jože Tovornik, sekretar Avgust Muzga, blagajnik Franc Bauman, orodjar Pavle Javornik in adjutant Leopold Veber.
Po formiranju mestne gasilske zveze se je v letu 1950 od društva odcepila gasilska četa Zagrad-Pečovnik, ki je postala samostojno društvo.
 V letu 1952 so posodobili alarmiranje. V stanovanja in delavnice v Zidanškovi (danes Gosposki) so montirali 22 električnih zvoncev in s tem ukinili »nepotrebno tuljenje s sireno« in vznemirjanje prebivalstva.
19. julija 1953 je društvo v počastitev praznika mesta Celja razvilo svoj društveni prapor, ki ga je izdelalo podjetje Ercigoj. Na eni strani je bil izvezen gasilski znak, na drugi pa starodavni celjski grb (tri zvezde na modri podlagi). Prapor je imel dva trakova, enega je daroval MLO, drugega gasilke, in 156 zlatih žebljev.
Med 4. in 6. junijem 1954 je Celje prizadela huda poplava, Štab gasilsko-reševalne službe ob poplavi je bil organiziran v soboto, 5. Junija. Vodil ga je Tone Špes. Že v dopoldanskih urah so prihajala na pomoč okoliška društva, med prvimi so bili gasilci iz Slovenskih Konjic in Prebolda. V popoldanskih urah je štab poklical na pomoč vsa dosegljiva društva, ki niso imela ogroženega območja, iz Celja-okolice, Trbovelj, Maribora in Ljubljane.
S posredovanjem Občinske gasilske zveze je bil 6. junija 1958 sestanek zastopnikov Občinske gasilske zveze in Prostovoljnih gasilskih društev Celje mesto in Gaberje. Na njem so bili sprejeti naslednji sklepi:
  • Zastopniki društev Celja in Gaberja pristanejo na združitev obeh društev v eno.
  • Naslov novega društva naj bo Prostovoljno gasilsko društvo Celje Gaberje.
  • Premoženje obeh društev se prenese v novo gasilsko društvo.
  • Iniciativni odbor mora sporočiti svoje sklepe občinski gasilski zvezi.
Na skupnem sestanku 23. junija 1958 so se člani pogovorili o skupnem delu v novem društvu. S tem je prenehalo samostojno delo Prostovoljnega gasilskega društva Celje mesto.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam