skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Gasilski dom na Muljavi

Prostovoljno gasilsko društvo Muljava je bilo ustanovljeno na občnem zboru 22. junija 1924 na domu Ignaca Bregarja. Sprva, do kasnejšega preimenovanja po II. svetovni vojni, se je društvo imenovalo Prostovoljna gasilska četa Muljava. PGD Muljava je ob ustanovitvi obsegalo občino Muljavo in pripadajoče vasi občine Krka (Sušica, Potok, Oslica, Leščevje in Mevce).

Preberi več

Gasilsko društvo je postalo tudi nosilec kulturnega življenja kraja. Člani igralske skupine gasilskega društva so prvi uprizarjali dramska dela rojaka Josipa Jurčiča. Prvo uprizorjeno delo gledališke skupine gasilskega društva je bil Deseti brat leta 1924. Z izkupičkom od iger in gasilskih veselic so člani društva financirali nakup opreme in gradnjo gasilskega doma.

S pridobivanjem novih članov so bila zagotovljena tako denarna kot materialna sredstva za delovanje društva. Poleg primarnih dohodkov od kulturnih in družabnih prireditev je postal zelo pomemben vir dohodkov še iz gasilskega sklada, sredstev banske uprave, podpore sklada in podpore Vzajemne zavarovalnice ter občinskih sredstev.

Gasilsko društvo je za izvajanje nalog nujno potrebovalo vprežno brizgalno. Kljub temu da niso imeli zbranih vseh sredstev, so jo leta 1925 naročili pri Smejhalu v Pragi na Češkem, odplačevali pa so jo več let na obroke. Po prejemu vprežne brizgalne so člani društva pričeli s pripravami za gradnjo gasilskega doma. S pripravo apnenice so pričeli avgusta leta 1927. Račun za razstrelivo za apnenico je bil plačan 4. avgusta 1927. Podatki iz blagajniške knjige razkrivajo, da so pri gradnji gasilskega doma plačevali le za gradbeni material, vse delo pa je bilo opravljeno udarniško, prostovoljno ter z velikim zanosom. Materialna in finančna sredstva so bila gasilcem ob zidavi v veliko pomoč. Novi gasilski dom na Muljavi je bil zgrajen leta 1929. Gasilski dom je bil zidan, stolp pa lesen. Slovesna otvoritev je bila 5. 5. 1929.

Gasilski dom opravlja svojo funkcijo še danes, leta 2014 so gasilci pričeli z izgradnjo novega, sodobnega gasilskega doma.

Fotogalerija

Informacije

Kategorije

zgodovina

Avtor besedila

Urška Emeršič

Kontaktne osebe

Urška Emeršič

Ključne besede

GASILSKA DRUŠTVA, gasilska oprema, gasilski domovi, GASILSTVO, Muljava

Datum objave

29.09.2016 14:53

Zadnja sprememba

29.09.2016 14:33

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam