Zemljevid  

Franci Smolej - Kako smo se zabavali na vasi, daleč od mesta

Vsebino predstavlja zgodba Kako smo se zabavali na vasi, daleč od mesta, ki jo je napisal Franci Smolej in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih zabavali.

Preberi več

Avtor, ki živi v Prihodih nad Jesenicami, v prispevku opiše, kako so se vaščani pod Golico včasih zabavali. To se je največkrat dogajalo po domačijah, kjer so domovala dekleta in so njihovi starši to dopustili. Mlajši fantje so morali poslušati starejše, sicer se je kaj hitro vnel prepir z zabavnimi posledicami. Če je bilo prehudo, so domači za nekaj časa ukinili zabave. Pozimi so se zabavali tako, da so se po cesti iz Planine pod Golico sankali do Jesenic in potem odhajali nazaj peš. Ceste tedaj še niso plužili, saj po njej skoraj ni bilo prometa. V dolino so vozili le les in tako v snegu napravili »progo«. Avtor se spominja zabavnega dogodka iz leta 1969, ko so se vaški fantje odločili, da bodo pokosili Golico. Določili so primerno nedeljo, ekipo koscev in spremljevalno ekipo, v kateri so bila tudi dekleta. Podvig je bil zabaven in uspešen. V nadaljevanju avtor opiše tudi šege in navade ob košnji in spravilu sena, ko je bilo vedno obilo zabave in smeha. Dokument vsebuje tudi fotografijo zadnje košnje na Golici leta 1969, ki je last Francija Smoleja.

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Kontaktne osebe

Nataša Kokošinek

Ključne besede

Jesenice, kulturna dediščina, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA

Datum objave

21.05.2020 10:52

Zadnja sprememba

27.03.2020 10:26

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam