Zemljevid  

Franci Brun - Jeseniški ansambel Caravelle

Vsebino predstavlja zgodba Jeseniški ansambel Caravelle, ki jo je napisal Franci Brun in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih zabavali.

Preberi več

Vsebino dokumenta predstavljajo spomini ustanovnega člana in vodje ansambla Caravelle, klaviaturista Francija Bruna. V uvodu opiše situacijo na področju družabnega življenja in zabave na Jesenicah v šestdesetih letih 20. stoletja. Avtor se spominja prvih dolgolascev v kavbojkah, ki so v železarsko mesto prinesli novo modo in glasbo. Spominja se tudi prvega ansambla Atomi, ki je igral sodobno instrumentalno glasbo, in njihove potegavščine na Bledu. Hrušica, od koder avtor izhaja, je imela takrat živahno kulturno življenje. Za potrebe glasbene spremljave gledališke predstave je nastala prva glasbena zasedba The Frfru, ki je začela  nastopati ob različnih priložnostih. V nadaljevanju avtor opiše preoblikovanje prvotne zasedbe v novo – ansambel Caravelle, njihovo udeležbo na prvi slovenski kitariadi v Hali Tivoli v Ljubljani in njihovo nepričakovano zmago, ki ji je sledil meteorski vzpon ansambla v slovenskem prostoru. V nadaljevanju opiše njihova gostovanja po Sloveniji in Avstriji do odhoda na služenje vojaškega roka. Po vrnitvi se je zasedbi pridružila pevka Lidija Turnšek in ansambel je nadaljeval svojo uspešno pot do tragične smrti pevke leta 1983. Po še nekaj menjavah se je ansambel leta 1988 dokončno razšel, člani pa so nadaljevali vsak svojo glasbeno pot. Dokument vsebuje tudi fotografije ansambla The Frfru v zasedbi Franci Brun, Stanko Razinger, Jože Branc, Egidij Glavič in Jani Kavalar na odru KD Hrušica leta 1965, ansambel Caravelle v zasedbi Janez Puh, Jani Kavalar, Joža Branc, Srečo Langus in Franci Brun, fotografijo Francija Bruna s klaviaturami pred hotelom Prisank v Kranjski Gori leta 1989 in nastop ansambla Caravelle v  zasedbi Franci Brun, Srečo Langus, Cena Razinger, Lidija Turnšek in Jani Kavalar v hotelu Larix v Kranjski Gori 31.12.1981. Vse fotografije so last Francija Bruna.   

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Kontaktne osebe

Nataša Kokošinek

Ključne besede

Jesenice, kulturna dediščina, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA

Datum objave

21.05.2020 10:52

Zadnja sprememba

14.05.2020 17:24

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam