skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Franc Šolar (1896-1943)

Blejec Franc Šolar je bil kar osem let skupaj oblečen v vojaško suknjo. Srečno jih je preživel, ne pa žal naslednje vojne morije. Preberi več
Franca Šolarja, po domače Šantovca, je komaj 18-letnega pograbil že prvi val mobilizacije leta 1914. O začetku njegovega služenja v vojski se žal ne ve veliko. 
Imel je srečo, da je bil zaradi perfektnega znanja več tujih jezikov dodeljen v štab v Przemysl in Sanok v Galiciji. Verjetno je prav zaradi tega vojno srečno preživel. Kot skrajno zaveden Slovenec je potem z Maistrovimi ali Malgajevimi borci šel reševat našo Koroško. Vojaško suknjo je slekel šele 10. oktobra 1922 v Velikovcu. Torej je bil vojak praktično celih osem let. 
Po vojni se je zaposlil pri Hidrocentrali v Bohinju. Njegova največja prijatelja iz Bohinja sta bila slikar Valentin Hodnik, po domače Bavant, in narodni heroj Tomaž Godec, ki mu je bil Franc mecen za šport in planinstvo.
Na žalost ga je nedolžnega leta 1943 pobrala boljševistična revolucija, ki jo je spoznal že v Galiciji.

Vir:
  1. Šolar, Marjan: Blejci in 1. svetovna vojna (Franc Šolar z Želeč) (tipkopis v Knjižnici Blaža Kumerdeja Bled), Bled, 2014, [1] f. 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kontaktne osebe

Damjan Mulej

Ključne besede

SVETOVNA VOJNA 1914-1918, Šolar, Franc

Datum objave

16.09.2014 12:08

Zadnja sprememba

22.09.2014 17:16

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam