Zemljevid  

Franca Emeršiča so pod orožje vpoklicali že avgusta leta 1914.

Preberi več
Bil je sin Franca Emeršiča in Marjete r. Ropič iz Paradiža, po domače Baruna. V domačem kraju je bolj poznan njegov mlajši brat Janez Emeršič – Barunek, po partizansko tudi Tom.
O mladostnih letih Franca Emeršiča, ki jih je preživljal v domačem kraju, nimamo oprijemljivih podatkov. Rodoslovna raziskava nam pa razkrije, da se je okoli leta 1905 poročil s pri Ljutomeru rojeno  Julijano Kos. Živela sta v Mariboru in imela vsaj troje otrok. Iz razglednic s fotografijami, ki jih je pošiljal svojemu bratu Janezu Emeršiču – Baruneku v Paradiž, ugotovimo, da je bil Franc že avgusta 1914 vpoklican pod orožje  in z dragonci poslan na fronto, takrat gotovo na severno bojišče proti Rusom.
Najbrž da se je Franc Emeršič v vojni seznanil tudi s telegrafijo, saj se je po njej podal v ta poklic in je do svoje upokojitve služboval  na pošti in telegrafu v Mariboru. Tu je bil zelo aktiven član društva »Poštni rog«, v katerem je pel in igral na razne instrumente.
Franc je dobil  v Mariboru meščanske pravice (pristojnost) 24. 4. 1924 z dekretom Ministrstva pošte in telegrafa. Leta 1939 je ovdovel in se še istega leta drugič poročil s Frančiško Muster. Umrl je leta 1955 v Mariboru, kjer počiva na Pobreškem pokopališču.
 

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Avtor besedila

Martin Prašnički

Kontaktne osebe

Mira Petrovič

Ključne besede

Cirkulane, SVETOVNA VOJNA 1914-1918

Datum objave

16.08.2013 12:32

Zadnja sprememba

15.01.2019 12:32

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam