Fran Miklošič v UKM

V prostorih UKM (v knjižnični avli – oziroma Turnerjevi čitalnici) je postavljen doprsni kip avtorja Draga Tršarja: Fran Miklošič (last UKM), ki je bil odkrit 6. februarja 1997. 21. januarja istega leta je bil sprejet Statut Univerze v Mariboru, ki je opredelil Univerzitetno knjižnico Maribor kot osrednjo univerzitetno knjižnico, ki daje s svojo dejavnostjo informacijsko podporo izobraževalnemu, znanstveno–raziskovalnemu in umetniškemu delu na univerzi, koordinira knjižnično informacijsko dejavnost in izdelavo bibliografije univerze.

3. oktobra 1991 je bil postavljen kip – portretna glava, bron – na vogalu Miklošičeve in Gospejne ulice, delo avtorja Draga Tršarja, ki je danes prestavljen (ne isti portret) pred zgradbo Univerze v »aleji velikanov«.

Fran MIKLOŠIČ –  v Zbirki drobnih tiskov UKM

Zbirka hrani:

portretne fotografije F. Miklošiča manjšega formata,

razglednice Ljutomera,

razglednice s podobami umetniških del različnih avtorjev (F. Gustav, L. Michelek, R. Fekonja, D. Tršar) z upodobitvami F. Miklošiča,

dopis odbora za postavitev Miklošičevega spomenika v Ljutomeru … 1926,

vabilo na proslavo ob 150-letnici rojstva l. 1963 v Ljutomeru in dopis.

V pisarni ravnateljstva UKM se nahajajo še:

– Miniatura Miklošič, v okvirju, orig. (izvor in nastanek neznan)

– Portret (glava), mavec, (izvor in nastanek neznan, domnevno identičen z odstranjenim portretom izpred UKM, ki je bil postavljen oktobra 1991 – portretna glava, bron – na vogalu Miklošičeve in Gospejne ulice, delo avtorja Draga Tršarja)

– Relief Miklošič, mavec (15 x 20 cm, izvor in nastanek neznan)