Fran Miklošič v UKM

V prostorih UKM (v knjižnični avli – oziroma Turnerjevi čitalnici) je postavljen doprsni kip avtorja Draga Tršarja: Fran Miklošič (last UKM), ki je bil odkrit 6. februarja 1997. 21. januarja istega leta je bil sprejet Statut Univerze v Mariboru, ki je opredelil Univerzitetno knjižnico Maribor kot osrednjo univerzitetno knjižnico, ki daje s svojo dejavnostjo informacijsko podporo izobraževalnemu, znanstveno–raziskovalnemu in umetniškemu delu na univerzi, koordinira knjižnično informacijsko dejavnost in izdelavo bibliografije univerze.

3. oktobra 1991 je bil postavljen kip – portretna glava, bron – na vogalu Miklošičeve in Gospejne ulice, delo avtorja Draga Tršarja, ki je danes prestavljen (ne isti portret) pred zgradbo Univerze v »aleji velikanov«.

Fran MIKLOŠIČ -  v Zbirki drobnih tiskov UKM

Zbirka hrani:

portretne fotografije F. Miklošiča manjšega formata,

razglednice Ljutomera,

razglednice s podobami umetniških del različnih avtorjev (F. Gustav, L. Michelek, R. Fekonja, D. Tršar) z upodobitvami F. Miklošiča,

dopis odbora za postavitev Miklošičevega spomenika v Ljutomeru … 1926,

vabilo na proslavo ob 150-letnici rojstva l. 1963 v Ljutomeru in dopis.

V pisarni ravnateljstva UKM se nahajajo še:

- Miniatura Miklošič, v okvirju, orig. (izvor in nastanek neznan)

- Portret (glava), mavec, (izvor in nastanek neznan, domnevno identičen z odstranjenim portretom izpred UKM, ki je bil postavljen oktobra 1991 – portretna glava, bron – na vogalu Miklošičeve in Gospejne ulice, delo avtorja Draga Tršarja)

- Relief Miklošič, mavec (15 x 20 cm, izvor in nastanek neznan)

Doprsje pred Univerzitetno knjižnico v Mariboru.

Leta 1991 je minilo stoletje od Miklošičeve smrti in ob tej priložnosti so v četrtek, 3. oktobra 1991, pred vhodom v Univerzitetno knjižnico Maribor odkrili slavistovo bronasto glavo, delo akademskega kiparja Draga Tršarja iz 60. let. Na odkritju »se je zbrala velika množica Mariborčanov, predvsem intelektualcev, ki znajo ceniti Miklošičevo delo,« kot slavnostni govornik pa je nastopil dr. Matjaž Kmecl, ki je povedal: »Tako kot Prešeren je za Slovence pomemben tudi Miklošič. Njegovo delo nam to dokazuje. Njegova ljubezen do slovenščine je razvidna iz njegovih pesmi. Bil je mož orjaške delovne moči.« (V. V. 1991: 1) Obeležje je stalo le nekaj tednov, v noči iz 8. na 9. november 1991 pa ga je neznana skupina vandalsko napadla in mu odbila glavo. Po dveh napadih so obeležje umaknili z javnega mesta.

Doprsje pred gimnazijo v Ljutomeru

Ob gimnaziji v Ljutomeru, ki nosi slavistovo ime, stoji bronasta Miklošičeva glava na manjšem podstavku. Tik pred proslavo 30. obletnice ljutomerske gimnazije leta 1994 je ravnatelj Ozvald Tučič za Večer pojasnil, da je Miklošičev kip, »ki ga bodo odkrili pred gimnazijo [...], tisti, ki je doslej stal pred univerzitetno knjižnico v Mariboru, a so ga nepridipravi že dvakrat oskrunili. Največji slavist 19. stoletja se bo tako preselil med svoje Prleke, v Mariboru pa naj bi dobil doprsni kip v prostorih univerzitetne knjižnice.« (Rakuša 1994: 11) Naslednjega dne, 21. aprila 1994, so na svečanosti odkrili prestavljeni kip. Glava se nahaja na istem marmornatem podstavku kot v Mariboru, na njem pa je napis, sestavljen iz slavistovega imena in letnic rojstva ter smrti. Leta 2013, ob dvestoletnici Miklošičevega rojstva, je bil kip premeščen izpred zahodne, obcestne fasade gimnazije pred vhod ob Cvetka Golarja ulici.

Vir: Slavistična revija, letnik 63/2015, št. 4, oktober–december

Gabrijela Kolbič