GRAZIANO POMPILI

Graziano Pompili se je rodil leta 1943 na Reki. Pri njegovih treh letih se je družina preselila v Faenzo, mednarodno priznano središče keramičnega in plastičnega oblikovanja. Tam se je primarno formiral kot kipar z oblikovanjem terakote in keramike. Študiral je kiparstvo in grafiko na Akademiji za likovno umetnost v Bologni. Od leta 1970 je preživljal dolga obdobja v Carrari in Pietrasanti, kjer se je učil dela v marmorju in bronu. Poučeval je keramiko na Umetniškem inštitutu v Reggiu Emilia (Istituto d’Arte Chierici di Reggio Emilia) ter skulpturo v marmorju na Akademiji za likovno umetnost v Bologni, nazadnje pa kiparstvo v sakralni umetnosti na Akademiji Brera v Milanu. V italijanskem prostoru je prepoznaven zlasti po monumentalnih skulpturah v zasebnih in javnih prostorih. Svoja dela je razstavil na številnih samostojnih ter skupinskih razstavah doma in po svetu.