Zemljevid
Zvonimir Kamenar se je rodil 4. maja 1939 v Sušaku pri Reki na Hrvaškem. Leta 1960 je končal Šolo za uporabno umetnost v Zagrebu, oddelek za industrijsko oblikovanje. Študiral je kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu in leta 1964 diplomiral v razredu profesorja Vanje Radauša. Od leta 1965 deluje kot svobodni umetnik. Sodeloval je na številnih mednarodnih kiparskih simpozijih: Dubrova – Labin, Reana del Rojale v Italiji, Ravne na Koroškem itn. Študijsko je potoval v Italijo, Francijo, Anglijo in na Nizozemsko. Izdelal je mnogo portretov znanih osebnosti na Hrvaškem in več javnih spomenikov na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji in Sloveniji. Je dobitnik odkupne nagrade natečaja za spomenik umrlim v vseh vojnah v Opatiji leta 1996, nagrade mesta Reke in mnogo drugih. Kot član skupine Sila-Kamenar-Bralić je sodeloval pri številnih urbanističnih in arhitekturnih projektih, nekaj let je deloval tudi kot scenograf in kostumograf v Lutkovnem gledališču na Reki. Razstavljal je na več sto skupinskih razstavah doma in v tujini. Živi in ustvarja na Reki.

ZVONIMIR KAMENAR

Brez naslova / Untitled

Forma viva 1981

jeklo / steel

465 x 383 x 247 cm

krožišče, Ravne / roundabout, Ravne

Slikar in kipar Zvonimir Kamenar z Reke je v drugi polovici sedemdesetih let z uspehom razstavljal fragmentarno razklenjene, ekspresivno dramatične in v bronu oblikovane organske forme. »Živa oblika«, ki stoji v osrednjem krožišču pred vhodom v železarno je bolj umirjena in konstrukcijsko čistejša, kljub temu pa je ohranila vse značilnosti in elementarni naboj Kamenarjevega kiparskega jezika: problematiko odnosa lupine in jedra ter razprtih kiparskih mas, dialog pozitivnega in negativnega volumna ter nemiren obris, ki v krožni vožnji ponuja zanimive in atraktivne poglede na plastiko iz različnih zornih kotov.

Marko Košan

KIPARSTVO, URBANIZEM