PETAR HADŽI BOŠKOV

Petar Hadži Boškov se je rodil leta 1928 v Skopju v Makedoniji. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je študiral kiparstvo pod mentorstvom Borisa Kalina in Zdenka Kalina ter diplomiral leta 1953. Nato se je vrnil v Skopje. Strokovno se je izpopolnjeval v Italiji, Franciji, Belgiji, Švici in Angliji; v Londonu je v letih 1959/60 opravil specializacijo kot angleški štipendist. Tedaj je v Londonu z uspehom tudi razstavljal, njegova dela so odkupili za zbirko galerij Grabowski in Drian ter zasebni zbirki Anye Linden in B. Koerner. Leta 1960 se je pridružil skupini Mugri v Skopju. Leta 1961 je sodeloval na prvem simpoziju Forme vive v Kostanjevici na Krki. Od leta 1980 do 1993 je bil profesor na Akademiji za likovno umetnost v Skopju. Od leta 2009 je častni član Makedonske akademije znanosti in umetnosti (MANU). Leta 2010 je bila v Narodni galeriji Makedonije velika razstava njegovih del; predstavljenih je bilo več kot 150 skulptur, mnoge so bile prvič na ogled.