FRANCE ROTAR

France Rotar se je rodil 25. marca 1933 v Ljubljani. Od leta 1950 do 1954 se je šolal na Šoli za umetno obrt v Ljubljani. Leta 1954 je vpisal študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1959 pri prof. Zdenku Kalinu. Študijsko je potoval v Italijo, Francijo, Veliko Britanijo, Nemčijo. Leta 1962 se je s štipendijo Prešernovega sklada izpopolnjeval v Veroni. Sodeloval je z Grupo 69 in BE-54. S štipendijo Moše Pijadeja je leta 1968 odpotoval v Pariz in nato nazaj v Verono. Veliko je razstavljal doma in v tujini, med drugim leta 1967 v Parizu na bienalu mladih, leta 1967 v Montrealu na Expu, leta 1968 v Philadelphii, leta 1969 na Mediteranskem bienalu v Aleksandriji. Leta 1971 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1980 Župančičevo in leta 1988 Jakopičevo. Dobil je tretjo nagrado za kiparstvo na mednarodni razstavi Mir, humanost in prijateljstvo med narodi v Slovenj Gradcu leta 1966 ter odkupno nagrado na Expu v Montrealu 1967. Njegova dela so v javnih in zasebnih zbirkah v Sloveniji, Srbiji, Italiji in Nemčiji. Od leta 1992 je bil izredni, od leta 1998 pa redni profesor za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Od leta 1962 je živel v Medvodah. Umrl je 22. aprila 2001.