DINO BASALDELLA

Dino Basaldella se je rodil 26. aprila 1919 v Vidmu (Udine) v Italiji. Odraščal je v umetniški družini. Študiral je v Benetkah in Firencah. Že v tridesetih letih 20. stoletja ter kasneje v šestdesetih in sedemdesetih letih je bil skupaj z bratoma Afrom in Mirkom eden osrednjih protagonistov avantgardne umetnosti v Furlaniji. V Rimu je razstavljal že leta 1935, leta 1960 pa v galeriji La Tartaruga. Na Beneškem bienalu je prvič razstavljal že leta 1936 in nato znova 1964. Leta 1961 je razstavljal v različnih mestih v ZDA: v Umetnostnem muzeju Univerze Princeton (Princeton University Art Museum) ter na Inštitutu Carnegie v Pittsburghu, samostojno razstavo je imel v Galeriji Catherine Viviano v New Yorku. Konec šestdesetih let je ustvaril Spomenik upora v Vidmu (1968–70) in monumentalno skulpturo pred Kennedyjevim inštitutom v mestu Pordenone (1973–1974). Od leta 1942 do 1947 je poučeval kiparstvo na Akademiji lepih umetnosti (Accademia di Belle Arti) v Benetkah, od leta 1948 do 1969 na Umetniškem inštitutu (Istituto d’Arte) v Gorici in Vidmu, od leta 1970 do 1975 pa na Akademiji Brera v Milanu. Umrl je 7. januarja 1977 v Vidmu.