ZORAN PETROVIĆ

Zoran Petrović se je rodil 7. aprila 1921 v kraju Sakule v Banatu. Po gimnaziji v Pančevu je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Beogradu, kjer je diplomiral leta 1948, specialko v razredu prof. Đorđa Andrejevića Kuna pa je končal leta 1949. Bil je eden prvih asistentov akademije, kasneje tudi dolgoletni redni profesor. Bil je član skupine Samostalni, eden od ustanoviteljev Decembarske grupe ter eden od ustanoviteljev umetniških kolonij v Ečki in Bački Topoli. Razstavljal je na tridesetih samostojnih in devetdesetih skupinskih razstavah doma in v tujini, med drugimi na III. bienalu v Aleksandriji leta 1957, s Salonom 59 v Antibesu in Parizu leta 1960, na razstavi Sodobno jugoslovansko slikarstvo in kiparstvo leta 1961 v galeriji Tate v Londonu. Od leta 1975 se je ukvarjal s skulpturo iz varjenega in litega železa. Ukvarjal se je tudi s slikarstvom, risbo, grafiko in literaturo. Pisal je dramske tekste, prozo, scenarije za film. Dobil je številne nagrade in priznanja. Njegova dela so v pomembnih zbirkah muzejev in galerij doma in po svetu. Umrl je leta 1996 v Beogradu.