Trideseta leta prejšnjega stoletja so leta velike gospodarske depresije. Kriza je prisilila Fiat, da izdela avto, ki bo ekonomičen, robusten in poceni. Preberi več
Prototip je bil izdelan 27. septembra 1931 in bil dne 12. aprila 1932 predstavljen javnosti. Uspeh je bil takojšen. Majhen, poskočen, moderen avto za samo 10.800 Lir. Do konca leta 1932 so jih prodali že več kot 12.000!

Balilla je bil prvi avto, ki se je prodajal »alla americana«, to je na obročno odplačevanje. Za prvo leto prodaje pa je senator Agnelli izposloval pri Duceju tudi oprostitev davka. Veliko so vlagali v reklamo. Med vsemi plakati in manifesti je postal najbolj slaven manifest Marcella Dudovicha za Balillo s štirimi brzinami iz leta 1934, imenovan kar «Eleganza della Signora«.

Ivan Marković
Laura Chersicola