skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Evangeličanska cerkev Bodonci

Kot četrta po vrsti po objavi Tolerančnega patenta (1781) je bila leta 1792 ustanovljena Evangeličanska cerkvena občina Bodonci, ki se je tedaj tudi ločila od puconske.

Preberi več

Prva božja služba je bila še v hiši kuratorja cerkve Nikolaja Vlaja, kmalu zatem pa je bila na hribu zgrajena lesena molilnica, v kateri je prvi duhovnik Štefan Smodiš poslej opravljal božje službe. Le nekaj let zatem so začeli zidati na tem istem mestu cerkev z zvonikom, ki je bila dokončana in blagoslovljena  30. novembra 1800. To cerkev so leta 1860 renovirali, se je pa cerkvena občina iz praktičnih potreb konec stoletja odločila za gradnjo nove cerkve. Temeljni kamen  nove in tudi sedanje cerkve je bil položen 20. aprila 1899, dokončana, blagoslovljena in predana svojemu namenu pa je bila 10. decembra 1899.

Cerkev, za katero je načrt izdelal arhitekt Daniel Placotta iz Budimpešte, je v tlorisu podobna srednjeveškim bazilikam, z glavno in dvema stranskima ladjama. Nad tema je tudi kor (balkon), ki je poleg tega seveda še ob orglah. Notranjost krasi obokast opečni strop  kupolaste oblike na osmih stebrih, zunanjost pa se ponaša z visokimi okni, ki so  po sredini razdeljena in zgoraj zaokrožena. Enomanualne mehanske in 9-registrske orgle so bile kupljene leta 1872 in dokončno obnovljene leta 1990.

Literatura:

Kerčmar, V.: Evangeličanska cerkev na Slovenskem. Murska Sobota: Evangeličanska cerkev v Sloveniji, 1995.

Sedar, K: Prva kronika Evangeličanske cerkvene občine Bodonci. Bodonci: Evangeličanska cerkvena občina, 2011.

Evangeličanska cerkvena občina Bodonci/cerkev:

http://www.evang-bodonci.si/sl/informacija.asp?id_meta_type=83

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

kultura
religija

Avtor besedila

Klaudija Sedar

Kontaktne osebe

Klaudija Sedar

Ključne besede

CERKEV, CERKVENA ZGODOVINA, prekmurski evangeličani

Datum objave

11.04.2018 11:35

Zadnja sprememba

10.04.2018 12:30

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam