skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

V energetskem obratuje bilo zaposlenih do 15 delavcev; kurjači, kotlovničarji, stikalničarji in strojniki. 

Glede na različne energetske vire, ki so jih v IUV uporabljali v različnih časovnih obdobjih, se je spreminjala tudi struktura in delo zaposlenih v energetskem obratu. 

 

Preberi več

V prvih letih delovanja so v IUV s kurjenjem premoga proizvajali lastno toplotno energijo z generatorjem manjše moči. Zaradi vsesplošne energetske krize, ki je bila stalnica v takratni Jugoslaviji, so se v začetku 70-ih let odločili za kurjenje z mazutom in s tem proizvodnjo lastne električne energije. Visokotlačna para je preko parnega stroja poganjala Spiling (parni batni stroj), ki je preko generatorja proizvajal električni tok.

S koncem energetske krize so v IUV opustili proizvodnjo lastne električne energije, saj je bila zunanja cenovno ugodnejša. V IUV so proizvajali samo še visokotlačno paro, nizkotlačno paro za ogrevanje in toplo vodo.

Leta 1986 je postal v IUV glavni vir energije plin.

Na začetku so vse stroje v energetskem obratu servisirali tovarniški (uradni) vzdrževalci, ki so prihajali iz Nemčije, kjer so bili stroji nabavljeni, kasneje pa so vse naprave vzdrževali domači strojniki.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Nataša Oblak Japelj

Kontaktne osebe

Nataša Oblak Japelj

Ključne besede

industrija usnja, VZDRŽEVANJE, 20. stoletje, Vrhnika, STROJNIŠTVO, ENERGETIKA

Datum objave

05.12.2017 12:08

Zadnja sprememba

05.12.2017 09:40

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam