skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Eksplozija na ljubljanskem kolodvoru 8. junija 1945

Eksplozija se je zgodila 8. junija 1945 zvečer in povzročila strašansko razdejanje in veliko škode tudi na zgradbah bližnjih ulic. Preberi več

Tega dne ob 20.30 je na ljubljanski železniški postaji odjeknila močna eksplozija. Neki vojak je iz objestnosti izstrelil raketo, ki je padla na vagon, naložen s strelivom. Strokovnjak za tehnično dediščino dr. Tadej Brate piše, da so bile to pomorske mine. Te so zaradi močne vročine eksplodirale in to je povzročilo razdejanje na postaji. Zaradi požara je bilo uničenih 4.753 metrov tirov, veliko število kretnic, skladišč, prometni stolp, kurilniški objekti, delavnice. Znatne poškodbe so utrpele tudi številne stanovanjske hiše ob Resljevi, Masarykovi in Šmartinski cesti. V eksplozijah in požaru je bilo uničenih 579 vagonov in blago v bližnjih skladiščih. Zgorelo je 15 garnitur potniških vlakov, 60 vagonov streliva, 103 vagoni vojaškega blaga, 3 vagoni bomb, 52 praznih odprtih vagonov in 90 praznih zaprtih vagonov. Deli vozil so leteli po zraku po mestu v vse smeri.  
Reševalci, gasilci, železničarji in vojaki so reševali, kar se je dalo. Slovenski poročevalec je 12. junija pisal, da so iz kurilnice rešili 12 lokomotiv, odstranjevali so tankovske transporte in cisterne z bencinom, mnogi pionirji in pionirke pa so še naslednje dni čistili ruševine s cest blizu kolodvora.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam