skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Ekslibrisi Geze Herzoga

Ekslibris je lastniški znak v knjigi. Navadno je izdelan v grafični tehniki, z napisom ex libris, kar pomeni iz knjig oz. iz moje knjižnice. Opremljen je z lastnikovim imenom in pogosto z umetniškim motivom. Navadno je kot samostojen listič nalepljen na notranjo stran sprednjih platnic. Preberi več
 Prvi Slovenec z ekslibrisom je bil dunajski škof J. Slatkonja, eden najstarejših znanih ekslibrisov na slovenskih tleh je pripadal kranjski plemiški družini Apfaltrern. Datira v leto 1540 in je ohranjen na lesenih platnicah medicinske knjige, shranjen v Semeniški knjižnici v Ljubljani. 
V 17. in 18. stoletju so se pri nas pojavljali grbovni ekslibrisi plemiških družin in cerkvenih dostojanstvenikov. Razvili so se tudi tipografski ekslibrisi z besedilom in preprostim, pogosto ornamentalnim motivom. Na Slovenskem se je zanimanje zanje povečalo v drugi polovici 19. stoletja. Večinoma so bili v grafičnih tehnikah in pogosto povezani z lastnikom. 
V začetku 20. stoletja so jih izdelovali predvsem Saša Šantel, Avgust Bucik, I. Vavpotič, M. Gaspari, G. Birolla, H. Smrekar, Fran Podrekar …
Zanimanje za ekslibrise je naraslo z ustanovitvijo društva Exlibris Sloveniae leta 1967. Organizirali so že veliko razstav, prireditev in izdali več publikacij na to temo.

V Koroški osrednji knjižnici hranimo zbirko ekslibrisov neznane provinience, ki se glasijo na ime Geza Hérzog. V njej je 68 grafičnih listov, od tega 21 s podpisi različnih tujih avtorjev: Gara Arnold, Hans Volkert, Frank Sepp, Hans Bastanler, D. Galanis, S. Kulhanek, Carl Streller, Alfred Soder, Jozsa Kais. Pet ekslibrisov je z imenom Irenke Herzog, ki je bila verjetno soproga Geze Herzoga. Štirje različni motivi so z imenoma obeh. V zbirki je tudi ekslibris na ime Sofia Schulz-Euler. Vsi so datirani v prvo četrtino 20. stoletja.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Spletni naslov

www.rav.sik.si

Ključne besede

EKSLIBRISI, SECESIJA

Datum objave

04.12.2014 14:35

Zadnja sprememba

30.12.2014 08:51

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam