Dvorec Novo Celje

Po izumrtju celjskih grofov so ogromno celjsko gospoščino podedovali Habsburžani. Cesarica Marija Terezija (1740–1780), ki je bila zaradi vojne za avstrijsko nasledstvo predvsem finančno izčrpana, se je odločila prodati slabo donosno, nekoliko obubožano, ampak obsežno deželnoknežje gospostvo Celje grofu Antonu Gaisrucku (1712–1761). Grof Gaisruck je prejel gospoščino Celje v zameno za gospoščino Neunkirchen pri Steinfeldu in 25.0000 guldnov. Stari grad Celje je bil leta 1750 že v tako slabem stanju, da se v njem ni dalo več prebivati, zato se je grof Gaisruck odločil, da si bo zgradil novo prebivališče. Ravno v tem času, februarja 1752, pa je umrl Franz Miglio, baron Plumberka. Grof Gaisruck je kupil njegovi gospoščini Plumberk in Šešče ter dal dvorec Plumberk podreti ter leta 1754 začel na približno istem mestu graditi novo poslopje, ki ga je poimenoval Novo Celje. Gradnja je bila okoli leta 1760 že končana, notranjo opremo pa so dopolnjevali še nekaj let. Zgradba, ki se je zgledovala po dunajskem Schönbrunnu, je graditelja stala celo premoženje.