skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Dvorec na Tišini je pozidala, verjetno v 19. stoletju, znana plemiška rodovina Batthyányi, ki je imela svoje posesti tudi na tem območju, večino pa na Madžarskem. Preberi več
Prvotno je bil pozidan v obliki črke L, pozneje pa je s prizidavo novega opečnega trakta dobil podkvasto tlorisno obliko. Predstavljal je primer skromnega, zleknjenega, tipično panonskega opečnega in pritličnega dvorca, ki je bil obdan z lepim velikim parkom in s številnimi eksotičnimi drevesi, ki jih je v dar prejemala takratna grofovščina. Park se je deloma ohranil še do danes, kar pa ne velja za dvorec, ki že desetletja propada. Ker je razglašen za kulturni spomenik, Zavod za varstvo kulturne dediščine ni pristal na rušenje dvorca, za Občino Tišina, v lasti katere je dvorec, pa bi bila obnova prevelik finančni zalogaj, čeprav je rekonstrukcija dvorca je v javnem interesu, saj navsezadnje predstavlja ohranitev kulturne dediščine v občini Tišina. A vendar se je na koncu našla rešitev in tako se je sredi letošnjega avgusta pričela rušitvena dela projekta obnove dvorca. Projekt "Rekonstrukcija Batthyanijevega dvorca" je javno zasebne narave, med javnim partnerjem Občino Tišina in zasebnim partnerjem ŽIVA V PARKU d.o.o., ki jo zastopa zdravnik koncesionar Dean Kőveš.

Obnova predvideva rušenje in odstranitev zadnjega dela dvorca, medtem ko bo osrednji del dvorca ohranjen in obnovljen. Na mestu, kjer stoji zadnji del dvorca, bo namreč postavljen nov dvoetažni objekt in bo namenjen zdravstveni dejavnosti, medtem ko bo osrednji del dvorca rekonstruiran. Tam je predvidena poročna dvorana s spremljajočimi prostori, ob njej pa naj bi prostor dobila tudi lekarna.

Literatura
Bathyanijev dvorec – Občina Tišina.
Dostopno na: http://www.tisina.si/index.php?option=com_content&view=article&id=910:bathyanijev-dvorec&catid=46:sporoila-za-javnost&Itemid=117
Bathyanijev dvorec so že pričeli rušiti.
Dostopno na:
http://sobotainfo.com/novica/lokalno/bathyanijev-dvorec-so-ze-priceli-rusiti/113946

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam