Dvorec Gutenbüchel

Dvorec Gutenbüchel stoji na manjši vzpetini, skrit med gostimi drevesi, v Ravnah pri Šoštanju. Poznan je tudi pod imenom Marovška graščina. Nastal je kot pravni naslednik gradu Forhtenek, svoj razvoj pa je dosegel šele z opustitvijo forteneškega gradu sredi 17. stoletja.

Po pripovedovanjih naj bi dvorec stal že v času grofov Celjskih, a je pogorel. Kot prvi lastnik je leta 1489 omenjen Karl pl. Hohenwart. Leta 1575 je bil lastnik dvorca Baltazar Wagen, ki je imel v lasti tudi velenjski grad, nato pa ga je pridobil Erazem Raumschüssel in ga leta 1614 prodal Maksimilijanu Heriču s Pakenštajna. Leta 1637 je bil lastnik graščak Matija Plapart. Od leta 1651 do 1741 so bile Ravne v posesti grofov Hohenwartov, nato pa jih je za doto dobil baron Johann Ferdinand Lang. Med nadaljnjimi lastniki so še  baron Franc Ksaverij Gall pl. Gallenstein, ki je Ravne kupil leta 1764. Od leta 1798 do 1804  je bil lastnik Valentin pl. Schildenfeld, nato Franc Ksaverij Lininger, od leta 1824 Gregor Perger in od leta 1855 rodbina Posevnik. Leta 1906 je dvorec kupil baron Haebler, 1921 pa baron Josip Plemelj. Leta 1925 je graščino kupil znan in vplivni šoštanjski industrialec Woschnagg.