skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Dvorec družine Garzarolli

Garzarollijev dvorec stoji ob robu terase z razvalinami dvorca družine Porcia, ob vznožju vzpetine Stari grad, št. 22 in 23 Preberi več
"Leta 1687 je Senožeče uničil požar, ki je prizanesel edino Porcievemu dvorcu. Podobo trga pred požarom kaže Valvasorjeva upodobitev. Obnova po požaru je precej spremenila poznosrednjeveško podobo trga. Takrat so na kraju manjše stolpaste stavbe v severozahodnem vogalu trškega obzidja pozidali tudi dvorec rodovine Garzarolli.
Plemenita družina Garzarolli se je najbrž naselila v Senožečah že skupaj z grofi Porcia v drugi polovici 16. stoletja. Bili so meščani iz Bergama v Italiji. Najstarejši v Senožečah znani Garzarolli  ?  Franciscus Garzarol, natione Bergomensis, je bil leta 1610 pokopan v župni cerkvi v Senožečah. Verjetno so bili Garzarolliji prvi Porcijevi graščinski upravitelji in so to službo opravljali več stoletij. Pozneje so na pobudo kneza Porcie družino Garzarolli poplemenitili, ker so se izkazali kot zvesti služabniki in je menda neki Garzarolli v vojni knezu celo rešil življenje. Takrat so dobili plemiški nazid de Thurnlack in pod Porcievim dvorcem pozidali svoj lasten plemiški dvorec, ki se v virih kot sedež samostojne gospoščine omenja od sredine 18. stoletja naprej. Tukaj so prebivali do sredine dvajsetih let 20. stoletja, ko so zaradi novih razmer po propadu monarhije, težkega gospodarskega položaja in zadolženosti morali postopoma razprodati svojo posest in se odseliti iz Senožeč. Stavbi dvorca so kupili domačini in ju preuredili v svoja stanovanja.
Kompleks nekdanjega dvorca rodovine Garzarolli, ki ga sestavljata dve med seboj ločeni dvonadstropni stavbi, so pozidali ob zahodni stranici nekdanjega trškega obzidja. Med stavbama so uredili z zidom obdani okrasni vrt." (Sapač, 2005, str. 151-152)

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Ključne besede

ARHITEKTURNA DEDIŠČINA, DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO, DVORCI, NASELJA, RAZGLEDNICE

Datum objave

21.11.2012 12:43

Zadnja sprememba

23.12.2014 08:47

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam