Kraška vas na griču Preberi več
"Vas Dutovlje je nastala na gričku (318 m nadmorske višine). Hiše so gručasto stisnjene v vaških ulicah. Na najvišji točki je cerkev svetega Jurija. Kraj ima bogato zgodovino, saj je bil naseljen že v davnini. Vzhodno od vasi v smeri proti Godnjam in Tomaju se razteza pas rodovitne terre rosse. Bogata in globoka plast rdeče ilovnate zemlje je primerna za poljedelstvo. Proti jugu v smeri Žekanca in Volnika imajo Dutovci travnike, pašnike, gmajno in gozd. V vzhodni smeri, proti Skopem, so pašniki, gozd in obdelane vrtače. Vsa stoletja od nastanka vasi so bili prebivalci poljedelci, vinogradniki in živinorejci." (Dutovlje, 1996, str. 3)