Družina Suša

Družina Suša

Franc Suša je živel v Velikem Polju nad Vipavo. Imel je štiri sestre in dva brata. Februarja 1918 je bil vpoklican v vojsko, novembra istega leta pa se je vrnil na domačijo. Leta 1924 je najprej odšel v Trst, od tam pa v Belgijo, kjer je delal v rudniku. Leta 1925 si je našel delo na prekomorski ladji, ki je odplula v Ameriko, in preko oceana ostal sedem let. Zaradi gospodarske krize in vedno večjega fašističnega terorja so po prvi svetovni vojni v Ljubljano odšli Frančev brat Ivan in sestra Bernarda, na Blagovno brat Alojz, sestra Justina pa je najprej živela na Muti, kasneje pa se je preselila na Teharje. Franc je leta 1932 prišel nazaj iz Amerike ter odšel na Štajersko, k bratu Alojzu na Blagovno. Čez dve leti se je Franc poročil z Olgo Šmigovc. Skupaj sta odprla obrtno dejavnost in začela izdelovat sirkove metle. K Francu in Olgi se je preselila tudi Frančeva mati Antonija. Leta 1935 se jima je rodil sin Viktor, dve leti kasneje pa še hčerka Katarina. Leta 1938 sta zaprla obrtno dejavnost ter na Ložnici (današnji Ljubljanski cesti) pri Celju zgradila hišo in v pritličnem prostoru odprla trgovino. V času druge svetovne vojne so Nemci Francu in Olgi vzeli trgovino. Frančevega brata Alojza so skupaj z ženo in dvema hčerama izgnali v Srbijo, kamor je bila izgnana tudi sestra Justina. Marca 1943 so Franca zaprli, vendar so ga, ker je imel italijansko državljanstvo, že novembra izpustili. Do osvoboditve je delal pri trgovcu Zanggerju.

po pripovedovanju hčerke Katarine Jošt