dr. Miran Hladnik

Miran Hladnik je redni profesor za slovensko književnost na Oddelku za slovenistiko FF v Ljubljani. Med drugim je objavil literarne študije o povesti, slovenski kmečki povesti, o slovenskem zgodovinskem romanu, trivialni literaturi, pa tudi jezikovni priročnik za turiste, učbenik strokovnega pisanja ter kritično izdajo zbranega dela pesnika Alojza Gradnika. Na internet postavlja slovensko leposlovje, ureja diskusijski forum Slovlit in sodeluje na Wikimedijinih spletiščih. Njegove objave so pod licencami Creative Commons prosto dostopne na spletu. Več let je sodeloval pri žiriji za nagrado kresnik in jo tudi vodil. Leta 2017 je prejel Trubarjevo priznanje, ki ga NUK podeljuje za prispevke k varovanju, ohranjanju in predstavljanju nacionalne pisne kulturne dediščine.