skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Čas prve svetovne vojne in študijska leta

Franca Sušnika so se hitro dotaknile tudi grozote I. svetovne vojske, saj je moral še med srednješolskim šolanjem od leta 1916 služiti cesarja v 16. varaždinskem pešpolku v Bjelovarju. V Galiciji je doživel prvi ognjeni krst, ko je bil v Ukrajini na ruski fronti. S 1. majem 1917 je napredoval v vodnika, proti koncu leta pa je postal intendantski podoficir – podporočnik v Zalaegerszegu na Madžarskem. 

Preberi več
Proti koncu vojske je zbolel, šel v bolnico po ovinkih in se znašel na domačih Prevaljah. Tu ga je bolezen položila v posteljo, da je lahko dočakal znameniti punt lačnih leških rudarjev, 1. novembra 1918. Pri Ahacu na prevaljskem trgu še zdaj opominja spominska plošča s Sušnikovim besedilom na to grožnjo bogatim vojnim špekulantom. Franc Sušnik je besne knape šel takrat mirit kot mlad oficir in jih prepričal, da je tudi pleniti treba organizirano.
Medtem se je organiziral Narodni svet za Mežiško dolino, v katerem so Sušnika postavili za namestnika odborniku za narodno obrambo in za poveljnika oboroženih sil Narodnega sveta. Vse do 15. januarja 1919 je torej Franc Sušnik pomagal pri rojstvu nove države kot koroški prostovoljec. Tudi Mohorjevo družbo je pomagal preseliti na Prevalje. Pri tej socialni orientaciji je ostal vse svoje življenje.
  
Sušnikova študijska leta so bila burna in težavna, saj je nihal med Zagrebom in Ljubljano. Takratni prevaljski mogočniki se niso kar tako sprijaznili, da bi delavski otrok študiral. Ko je simpatiziral z železničarji ob njihovem štrajku, so ga ovadili. Orožnik Čibron ga je opozoril na nevarnost, ušel je in zašel tudi v Hercegovino in Dalmacijo med tobačne delavce; tu je končno dozorel kot krščanski socialist. V Zagrebu se je preživljal z nočnim korektorskim delom v eni tamkajšnjih tiskarn in končno diplomiral na zagrebški univerzi iz germanistike (nemškega jezika) in jugoslovanske književnosti. Vpisal se je tudi na podiplomski študij in leta 1924 doktoriral iz nemške književnosti s temo »Gerhart Hauptman. Der Ideengehalt seines Dramas«. Že jeseni leta 1922 pa je začel poučevati na novoustanovljeni gimnaziji v Murski Soboti.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Miroslav Osojnik

Ključne besede

BIOGRAFIJE, ZNAMENITE OSEBNOSTI

Datum objave

27.12.2018 13:45

Zadnja sprememba

27.12.2018 13:33

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam