Dolinarjeva kraljeva konjeniška spomenika v Ljubljani

Naša prestolnica se dandanes ponaša z dvema konjeniškima spomenikoma, posvečenima generalu Rudolfu Maistru. A če se ozremo kar nekaj desetletij nazaj, ugotovimo, da sta bila v Ljubljani že nekoč dva konjeniška spomenika.

Preberi več
Oba je izdelal kipar Lojze Dolinar, enega pred Magistratom in drugega v parku Zvezda. Prvi je bil postavljen leta 1930 v čast Kralju Petru I., drugega pa je Dolinar realiziral deset let pozneje s podobo kralja Aleksandra I. Karađorđevića. Italijanska okupacija Ljubljane je oba kraljeva konjenika čez noč izbrisala iz javnega prostora in tudi iz spomina.
Koroška osrednja knjižnica v sklopu zapuščine dr. Julija Felaherja hrani zanimivo fototečno gradivo s slovesnosti ob odkritju spomenikov.