skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Dogajanje na Primorskem v času 10-dnevne vojne

Tanki so na Goriškem zahrumeli že 26. junija. Prva kolona je krenila iz Pivke proti Vipavski dolini. Na Rebrnicah jih je pričakala prva blokada – zaradi te se je motorizirana kolona obrnila nazaj proti Postojni in pot nadaljevala proti Bukovju, čez Farmance pri Podkraju in v Sanabor. Na koncu vasi jih je pri Zavetnikih spet čakala blokada, ki so jo postavili domačini. Tanki so jo prebili in nadaljevali proti Vrhpolju, kjer so naleteli na 2 ponovni zapori: eno nad vasjo, drugo pa pri cerkvi. Kljub pogumnemu prizadevanju vaščanov so tanki tudi ti dve blokadi prebili in šli proti Vipavi.

Preberi več

Nadaljevali so naslednji dan: 14 tankov se je odločilo slovensko-italijansko mejo doseči prek vasi Slap, Dolenje, Žablje in naprej proti Batujam. S tem so se želeli izogniti postavljenim barikadam na mostu čez Hubelj v Ajdovščini. Eno blokado so kljub temu morali prodreti pred Dolenjami, naslednja jih je čakala v Zaloščah. Tam je prišlo celo do streljanja, saj so vojaki streljali grozilne strele v cesto, naboji pa so se odbili v prisotne in ranili pet civilistov.

Istega dne pozno zvečer so vojaki JLA izvedli helikopterski desant na Ajševico, oklepniki pa so prispeli na mejni prehod v Rožno dolino. Tam se je dogajanje zaostrilo naslednji dan – prišlo je namreč do spopada, v katerem so umrli trije vojaki JLA, 16 je bilo ranjenih, dva tanka pa sta bila uničena. Pripadniki JLA so se na koncu predali.

Istega dne je prišlo tudi do streljanja v Črničah: vod za protidesantno delovanje TO iz Ajdovščine je namreč dobil ukaz, da postavi zaporo na cesti med Ajdovščino in Novo Gorico ter s tem prepreči povezave med enotami JLA na mejnem prehodu, na Ajševici ter v Vipavi. Na barikado so naletela tovorna vozila JLA, ki so pripeljala iz smeri Nova Gorica. Začeli so streljati na zasedo TO, ti pa so s streli odgovorili nazaj. Pri tem sta dva pripadnika JLA umrla.

Enote JLA so zasedle tudi mejni prehod v Vrtojbi, a so tudi tam s pomočjo milice in TO pogajanja privedla do vdaje enot JLA.

28. junija so letala JLA izvedla prvi napad na RTV oddajnik na Nanosu. Čez štiri dni sta sledila še dva napada na istem mestu. 

V spopadu v Rožni dolini je TO zaplenila tri tanke, v Vrtojbi pa še sedem. Po ustanovitvi tankovske čete T-55 so načrtovali napad na vojake JLA, nastanjene v vojašnici na Ajševici. A ker so bili obveščeni, da se iz Pivke vije nova kolona oklepnikov JLA, se je četa odločila, da se jim postavi v obrambo. Med premikanjem so vojaki JLA iz vojašnice na Ajševici začeli obstreljevati tanke TO, a slovenski vojaki niso streljali nazaj, ker je obstajala nevarnost gmotne škode in poškodb civilistov. Ostali so na svojih položajih do razglasitve prekinitve ognja.

Dogajanje je bilo ostro tudi v Novi vasi pri Opatjem selu, kjer je bila obmejna stražnica JLA. Tamkajšnji poveljnik, ki je bil pripadnik JLA, je grozil, da bo začel streljati na vas. Enote milice in TO so stražnico obkolile in napadle, sledila je predaja. Uspešno so bile obvladane enote JLA, ki so zasedle karavle v Solkanu, na Pristavi in v Mirnu. Tudi v Brdih so uspešno zavzeli vseh 6 stražnic na miren in nenasilen način.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam